de locatie: Zeeburgereiland Blok 6


Let op: bovengenoemde impressie is afkomstig van de gemeente Amsterdam en geeft een indicatie. Dit is geen impressie van Villa Zeezicht.

Zeeburgereiland
Zeeburgereiland ligt zeer centraal tussen IJburg, Noord en het centrum in. Je fietst zo naar het centrum of pakt de tram. Ook is er een goede aansluiting op de A10. Op een steenworp afstand liggen het prachtige natuurgebied Waterland, het Diemerpark, en het Flevopark.

Zeeburgereiland wordt een nieuw stedelijk gebied waar volop wordt geleefd, gewoond en gewerkt. Het eiland zal een groen karakter krijgen. Zo kan je straks op de groene dijken lekker uitwaaien en genieten van de zon, het uitzicht op Durgerdam en de schepen die passeren. Kortom: Het echte eilandgevoel. De realisatie van deze nieuwe stadswijk zal vele jaren in beslag nemen.

Locatie Blok 6 en directe omgeving
De buurt, die herkenbaar is aan de drie silo’s, is een gebied dat volop in beweging is. Er komt hier een compleet nieuwe stadswijk met de voorzieningen die daar bij horen zoals scholen, sportvelden en culturele functies.

Villa Zeezicht ligt aan de Leo Hornstraat in de noordoost hoek van de Sportheldenbuurt, tussen de Kea Boumanstraat en John Blankensteinstraat in. Deze locatie grenst aan één zijde aan de IJdijk en vormt een markant punt op de kop van de Sportheldenbuurt. De appartementen zullen (deels) uitzicht hebben over het Buiten-IJ.

Buurten Zeeburgereiland
Op Zeeburgereiland komen vijf buurten: de Sluisbuurt, de beide Baaibuurten, de
Sportheldenbuurt, de bedrijvenstrook en de Oostpunt. Elke buurt zal een eigen identiteit
krijgen. De bedrijvenstrook wordt samen met de Sportheldenbuurt als eerste ontwikkeld.

Bereikbaarheid
Zeeburgereiland is goed bereikbaar, per auto, per openbaar vervoer en per fiets.

Auto
Vanaf de ringweg A10 (afslag S 114 – Zeeburg) rijdt u met de auto direct het Zeeburgereiland op of de stad in.

Fiets
Het Zeeburgereiland is goed bereikbaar per fiets, zowel vanuit het centrum van de stad (via de Amsterdamse Brug) als vanuit Noord (via de Schellingwouderbrug) en IJburg (via de Enneüs Heermabrug). Met de fiets kunt u in 15 minuten op het Javaplein zijn. Als u naar IJburg fietst bent u in 10 minuten bij het winkelcentrum aan de IJburglaan. Daarnaast kunt u over de Schellingwouderbrug ook in 10 minuten in Noord zijn, bijvoorbeeld op de Schellingwouderdijk.


Openbaar vervoer
Tramlijn 26 ( de IJtram) rijdt in minder dan 15 minuten naar het Centraal Station. Uw fiets mag mee. Er is nu één halte op de IJburglaan in de buurt van de kruising met de Zuiderzeeweg. Er komt een tweede halte op het Zeeburgereiland in de buurt van de Kaap Kotweg, tussen de Sportheldenbuurt en de bedrijvenstrook in. Dit zal volgens planning in de tweede helft van 2015 gerealiseerd zijn. Buslijn 37 rijdt van Amsterdam Noord naar Amsterdam Oost via het Zeeburgereiland.

Parkeren
Op Zeeburgereiland wordt, net als in de rest van Amsterdam, betaald parkeren ingevoerd. Er worden geen parkeervergunningen voor de straat uitgegeven. Er kan op eigen terrein, in de ondergrondse parkeergarage, worden geparkeerd. Voor bezoekers zijn er straks voldoende parkeerplaatsen op straat. In de John Blankensteinstraat wordt aan de noordzijde, aan de kant van blok6 geparkeerd. De parkeervakken maken onderdeel uit van het trottoir. Langs de Leo Hornstraat (haaksparkeren) en langs de Kea Boumanstraat (langsparkeren) kan aan de waterzijde geparkeerd worden.


Voorzieningen
De reeds geopende basisschool is gevestigd in een multifunctioneel gebouw, waar ook een kinderopvang en een naschoolse opvang zijn gevestigd. Naast de basisschool is er ook ruimte in de Sportheldenbuurt voor scholen voor het middelbaar onderwijs, kinderopvang en meerdere speelplekken voor jong en oud. Vooruitlopend op de realisatie van nieuwbouw voor een dependance van het IJburg College is een tijdelijk schoolgebouw geplaatst op een van de toekomstige sportvelden. Deze tijdelijke school zal er tot 2016 staan, daarna is de definitieve school gereed. Naast het IJburg College komt een ROC. In de plinten rondom de sportvelden kunnen bedrijfsruimten worden gemaakt. Hier kan een kapper of fietsenwinkel een plek krijgen, maar ook een café of een kleine winkel. Op de bedrijvenstrook wordt door middel van een selectieprocedure gezocht naar een exploitant voor de realisatie en exploitatie van een Pick Up Point (PUP). Bij een PUP kunnen online bestelde boodschappen (dagelijkse goederen) worden opgehaald. Bij tankstation Kriterion aan de IJburglaan, bij het entree van de bedrijvenstrook, komt een Kiala afhaalpunt. Bestellingen (non-food) kunnen daar eenvoudig worden gehaald en gebracht.

De drie grote silo’s hebben nog geen definitieve invulling. Er zijn tal van plannen gemaakt voor culturele en maatschappelijke functies, maar vooralsnog zijn deze plannen nog niet haalbaar gebleken. Momenteel wordt onderzocht of de silo’s op kleinschalige wijze door een ieder gehuurd kunnen worden. Denk dan bijvoorbeeld aan een toneelvoorstelling, een dineetje of een productpresentatie.